LOGO 

 

 5 març 2016 - Durant tot el dia

Colònies, riu, paisatge i música.

Cal Rosal -Berguedà (Barcelona)

 llera 2016d

 

BUSQUEM PERSONES IMPLICADES  !!!

Pla de jornada, dissabte 5 de març 2016:

9h matí: trobada i distribució de tasques.

14h migdia: arrossada popular per gratificar el treball físic

15:30h tarda: reprenem la jornada de neteja

21:00 h vespre: cloenda

Durant tota la jornada selecció musical d'agents  implicats en diferents col·lectius del teixit cultural.

 

            L’hivern és la nostra època de l’any d’observació i treballs en somort. Uns mesos en que Konvent no té activitat cultural, però tampoc s’atura. El Konvent és paisatge, és colònia del Llobregat i és implicació amb el territori.

Prenem consciència del nostre entorn fluvial: està abandonat i cal recuperar-lo. Posem-hi remei proposant una jornada de treball lúdic al voltant de la fàbrica, en el marc del manteniment de les lleres del riu de les Colònies del Llobregat.

Avui, quan el model de fàbrica de riu i de colònia tèxtil ja no té futur, el riu continua essent una font d’energia preuada per a un país pobre en recursos energètics. Formen part d’un territori i una història que des de Konvent volem recuperar per no girar-nos d’esquena a un dels vincles que ens fa més significatius.

 

llera 2016

 

L’ordre, el respecte i la puresa formen part dels eixos vertebradors del projecte, seguint sempre l’equilibri envers el territori i mostrant un gran interès pel paisatge recuperat.

Actualment, la zona mostra un abandó general degut a la falta evident de manteniment. Formada per capes de vegetació desmesurada i frondosa, especialment esbarzers, sovint impenetrables i de desenvolupament vertical i invasors, que s’escampen  sense control i mostren els signes evidents de brutícia, a la vegada d’elevar exageradament el risc d’incendi.

El fet d’eliminar aquesta massa ens donarà la possibilitat de recuperar i sanejar els arbres autòctons que actualment estan soterrats sota les capes de vegetació.

Som riu i ens dóna vida. Volem que el disfrutis, però abans cal adecentar-lo. Redescobrim el nostre entorn fluvial, netegem la llera tots plegats!

 

mapa llera

 

I tot això per què? En primer lloc cal prendre consciència de la llei complementària del foc i l’aigua. De la mateixa manera que és imprescindible tenir els boscos nets (especialment el sotabosc) per prevenir incendis descontrolats que cremen com mil dimonis i ho arrasen tot, també cal mantenir la llera del riu neta per evitar que aiguats torrencials que fan que el curs del riu creixi molt en poca estona no malmeti l’entorn més del compte. Si tenim les zones inundables del riu sense maleses i brutícia innecessària, sovint fruit del seu abandonament com a recurs tradicional o com a element suposadament no rentable, el riu es comportarà de forma respectuosa i no s’ho emportarà tot per davant i ens evitarà problemes majors. 

En segon lloc, si tenim la llera neta i dignifiquem el bosc de ribera, guanyem en qualitat paisatgística i recuperem connectors mediambientals que afavoreixen el manteniment sostenible del riu en el tram de les colònies industrials, fragmentat durant dècades. Aquest punt també és sensible a la recuperació d’espècies autòctones i fer desaparèixer de forma progressiva les espècies al·lòctones, moltes de les quals les considerem com naturals de casa nostra. Per últim, però molt important, si vetllem per cuidar el nostre entorn, l´únic que tenim, integrem el riu a les nostres vides tot guanyant espais descuidats per al gaudi de tothom. 

Som aquí: X 406.655 / Y 4.658.797

Fotos: Jordi Plana

CONTACTE: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. // 93 821 39 01

 

SELECCIÓ MÚSICAL DEL RIU

9:00 - 12:00h Eduard Finestres
12:00 - 14:00h Pere Gendrau
14:00 - 16:00h Marta Martínez
16:00 - 18:00h Toni Transtorno
18:00 - 20:00h Jasmina Ferrer
20:00 - Tancar Martí Barcons