__back  

LOGO

 cartell kdebat

 

DIVENDRES 27.02.15

20:00h

 

konventDEBAT

De Sala Martín a

Jordi Cussà

(De les fulles en blanc

a les tauletes)

 

Xavier Gual (escriptor i periodista) Marc Marcè (director regió7) Nèlida Fornell (propietària llibreria Quatre Cantons) Pep Garcia (escriptor i activista cultural) Jordi Cussà (escriptor) Francesc “Titot” Ribera (escriptor) Jaume Huch (editor) 

   La cultura d’un país és sempre motiu de controvèrsia. A debat hi entren les subvencions no del tot equitatives i lligades sovint a la popularitat i a la façana mediàtica. Interessos polítics, mitjans de comunicació i indústria cultural marquen les regles del joc.

A les terres d’interior la perseverança no és sinònim de resultats. Ser escriptor, periodista o esportista d’elit són projectes vitals que corren el risc de convertir-te en enfant terrible o artista local vitalici. Pocs són els respectats amablement. Profetes i territori és raó d’inconnexió.  

No hi ha hagut un altra època a la Història que es llegeixi tant, s’han multiplicat els canals d’accés a la cultura i l’impacte d’aquest consum és un dels índex que calibra l’economia d’un país. Això són dades, però hi ha quelcom viu en aquesta imatge. Exemple: la lectura, nòdul creatiu inesgotable, centra d’un debat sobre el seu futur i la redefinició del seu paper a la societat. 

El futur? El llibre en paper i el digital viuen una estranya cohabitació, els pronòstics apocalíptics i els interessos industrials han marcat una relació que semblava transitòria i lògica: el llibre tradicional desapareixerà i tothom es passarà als e-readers i tauletes. En un context més gran les promeses de coneixement global i accessible negocien amb hereus i copyrights.

 

La realitat es mostra complexa i matisada. Els motius pels quals es continuen venent llibres (que no vol dir llegir-los) són tan personals com difícils d’enumerar sense caure en el lloc comú. Per altra banda, el llibre digital tem la pirateria en la seva expansió i busca en la intertextualitat amena la clau d’un públic massiu. Però fins a quin punt és important el format en la lectura?

 

Escriptors, editors i llibreters combinen art i negoci per oferir un bon producte, atractiu. L’escala d’aquesta relació esdevé essencial per comprendre com està el mercat i com interactuar amb ell: llibres exquisits, editats acuradament competeixen amb fenòmens editorials dissenyats des de departaments de màrqueting. 

Des de konvent proposem un debat obert on es parlarà de lletres, del periodisme a la literatura, territori i formes de comunicació. Un debat, en definitiva, amb la cultura al centre.

 

 

 

 

 xavier gual marc marcè  Nèlida  JORDI PEP GARCIA titot  jaume h

XAVIER GUAL 

(Moderador)

 

Sóc un empresari que escriu (o a l’inrevés). Viatger per tots els llocs del món a on hi ha gent per conèixer i temps per anar-hi. He publicat el llibre “El món (no) és un lloc perillós” (2.014).

Estic treballant en les versions en castellà i en anglès. Tinc molts altres llibres pendents

d’escriure: mig pensats, mig començats o mig acabats.

Vaig passar per mitjans de comunicació escrits i radiofònics, a on hagués volgut trobar el meu

lloc de manera permanent. Una mica per Regio-7, molt per l’Avui i Ràdio Catalunya i la Cadena-

13. Abans vaig ser a Ona-7 i a Ràdio Artés, a on vaig veure un micròfon per primera vegada als

14 anys. Encara el guardo. Ocupat ara en un projecte per fer un espai de TV que s’emetrà a partir de la primavera. La primera televisió que faré des de sempre. Mai és tard per res.

Em fa vergonya dir que parlo sis idiomes. Però no en tinc per dir que no vaig anar a la Universitat. Membre de la junta de l’Aceb i de la Cambra de Comerç a Berga. Modero el Fòrum Econòmic de l’Aceb. Amb el programa de Femcat, faig xerrades a les escoles de secundària.

Actualment escric articles d’opinió al Regió-7, a Nació Digital i Nació Berguedà, a l’Aquí i al Ling

de Vueling entre altres tribunes de paper i digitals. Poso quasi tot el que faig a un bloc:

www.xaviergual.info

 MARC MARCÈ

   

Llicenciat en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona, i ampliació d'estudis a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA) el 1998.

 

Entra en el periodisme per la via de la música als 17 anys, quan comença a publicar crítiques de discos a Gazeta de Manresa. El 1982 la Gazeta es converteix en El Pla de Bages i es fa càrrec de la secció d'espectacles.

 

El 1984 s'incorpora a Regió7, novament per publicar-hi una secció de discos i crítiques de concerts, inicialment com a col.laborador i, posteriorment, com a redactor de la secció, on també va exercir de crític d'art. Progressivament esdevé cap de Cultura i Espectacles, de Societat i subdirector. El 2007 és nomenat director.

NÈLIDA FORNELL

 

 

Nascuda a l'any 1966,
estudis a l'escola Massana, especialització en disseny gràfic, un parell d'anys treballant en estudis de disseny a Barcelona, il.lustradora ocasional, un parell de llibres editats "Sis llegendes del Berguedà" i "Patum, Patum!", la seva gran afició, la lectura.
 
I la seva feina desde fa més de vint anys, llibretera.

JORDI CUSSÀ

 

Jordi Cussà, berguedà de soca-rel, va néixer el 1961 a Manresa amb un pes de 5.050 grams. Aquest pes remarcable, l’atribueix alternativament a un cervell gairebé einsteinià, quan l’onada puja, o a un cor massa romàntic i generós, quan les febres baixen.

Va tenir una primera adolescència de cine: l’amor i el sexe, el teatre i la literatura, li queien del cel. L’optimista patològic va creure aleshores que tot li vindria donat sense esforç. Però a l’adolescència adulta, va viure una llarga travessa per l’univers de les drogues, que es va iniciar amb LSD, va derivar pel haixix i va desembocar en una addicció destructiva a l’heroïna

El retorn al món dels vius li va costar gairebé tants anys com la mateixa addicció (5+5=10), però a mitjans dels noranta el cuc comença a insinuar ales de papallona, escrivint i estrenant amb Anònim Teatre Barcelona 2012. L’autor ho considera un moment cardinal de la brúixola íntima.  La Terra Promesa, en tot cas, no la va veure per un forat fins el 2000, quan la primera novel·la ben llepada, Cavalls salvatges, va sortir publicada per Columna Editors.

Jordi Cussà també ha publicat les novel·les La serp (finalista del premi Leandre Colomer), L’alfil sacrificat (premi Fiter i Rossell) i El noi de Sarajevo (premi El lector de l’Odissea). 

2015 publica Formentera Lady (LaBreu Edicions)

PEP GARCIA

  

Gestor Cultural,

Autònom des de 1989. 

Productor Cultural i artístic & La General d’Espectacles. Promotor de programacions, festivals i esdeveniments.

Especialista en teatre de carrer, circ i espectacles multidisciplinars. Manager de Gires de CIRC CRIC ( 2002-2008)  i CIRC RALUY des de 2011 fins l’actualitat.

 

Productor Tècnic. Director Tècnic de FIra Mediterrània Manresa 2000-2011

Promotor de Concerts amb ENCONCERT.

 

Comunicador de continguts 2.0 per a empreses

Articulista al diari Regió 7.

Relator i escriptor de les coses que passen.

 I les que no passen, les crea. Acaba de publicar el seu 1er llibre “ Perduts” relats breus de ficció i prepara el segon: “ Trobats”. També està batallant amb una novel.la. 

 

El valor de l’art està en l’emoció que pot transmetre. I l’emoció depèn de la qualitat de la creació i que aquesta estigui ben programada, ubicada i comunicadaSi no hi ha emoció o no hi ha públic no hi ha valor

 

FRANCESC RIBERA

 

Cantant i activista cultural i polític. Donant forma a idees en format artístic, mediàtic o polític.

Component de Brams, sobretot, però també de Mesclat, Dijous Paella, Poetristes, la Banda Oficial de l'Eix del Mal i Hosep Maria Cantimplora.
Ha traduït, musicat i editat l'Obra Completa de Guillem de Berguedà, ha participat en muntatges d'Anònim Teatre, la companyia del Teatre Lliure i la del TNC.
Ha escrit teatre (La Síndrome de Vejle), assaig (Entestat en la Independència), articles (Descobrir Catalunya), novel·la (Història de Catalunya al revés) i més de cent cinquanta cançons per a diferents grups i artistes.
Creador d'Ona Mediterrània (FM98.0), actualment l'única emissora en català de Mallorca.
Acaba d'enllestir una nova novel·la a l'entorn de l'assassinat de Guillem de Berguedà.

JAUME HUCH

 

Fundador de l’editorial: Edicions de L’Albí (1986)

 

Forma part del Grup de Viver, conjuntament amb Climent Forner, Quirze Grifell, Maria

 

Estruch, Ramon Mujal i Joan Tuneu, que formen el consell de redacció de la Biblioteca

 

Escriptors del Berguedà, de la qual és també l’editor.

 

Ha estat membre del Centre Unesco de Catalunya, coordinador de la revista Catalonia,

 

promotor dels estudis universitaris al Berguedà, president de l’Associació Pro

 

Universitat a Berga i director de la Fundació Universitària del Berguedà. Ha format

 

part també del col·lectiu Faig Cultura i ha estat redactor i coordinador de la revista Faig

 

Arts.