__back  

LOGO

KONVENT DEBAT 

 

DISSABTE 24.01.15

18:00h

 

konventDEBAT

Berguedà,

de Mart

a les herbes del desert

El berguedà és un terra humil i una de les comarques amb més diversitat natural del territori català. El seu patrimoni monumental i cultural és remarcable, les connexions viàries prou dignes, i la seva situació central interessant. Tots aquests aspectes  queden enfosquits per l’estadística: cada cop més persones valuoses i pioneres en els seus camps marxen fora per buscar el que no troben aquí, exporten el seu potencial a altres nuclis productius  deixant-nos  amb una sensació negativa, potser irreparable, d’abandonament inexorable.

         L’autenticitat de la comarca és autèntica i no una simulació per a grups organitzats des d’una pàgina web per turistes de Benidorm. Com traslladar-ho a un projecte vàlid, com incorporar aquestes peculiaritats als teixits que sostenen culturalment i econòmica la comarca. Existeixen alternatives ? 

Hi ha professionals que escullen deixar Barcelona per implantar el seu projecte a les comarques centrals. Quins riscos o avantatges comporta ?

         El Konvent de Cal Rosal planteja una marc obert on pensar i reflexionar sobre aquestes i d’altres qüestions. I ho fa d’una manera directa: convidant a persones que ho intenten, que obren nous fronts i porten a terme les seves idees. Perquè el simple fet de voler viure al lloc on s’ha nascut ens sembla important. 

 

PREMSA:

 

ACCEDIR A CRÒNICA NACIÓ DIGITAL BERGUEDÀ 26/01/2015

 

 

Pere Gendrau1 Isaac Vilalta 1 helena baraut eduard finestres1 silvia culell adria chueca1 xandri

PERE GENDRAU 

(Moderador)

 

És llicenciat en Periodisme i ha treballat a diversos mitjans d'àmbit nacional com ara Ona Catalana, RAC1, el diari Avui i l'Agència Catalana de Notícies. Va exercir de delegat de RAC1 a Madrid entre el 2005 i el 2007. Del 2007 al 2010, també a la capital espanyola, va passar a treballar pel diari Avui, fent funcions de redactor al parlament espanyol, als tribunals estatals i també seguint l'actualitat del Partit Popular. Al 2010, va tornar a la seva terra i fins al 2014 va treballar a l'ACN, fent de delegat a la Catalunya Central, ocupant-se dels programes radiofònics per a la Federació de Ràdios Locals de Catalunya i exercint de cap de Política durant uns mesos. Des del 2014, impulsa NacióBerguedà, l'edició comarcal del grup Nació Digital. És autor dels llibres 'L'Estatut. Km 0' i 'Carles Campuzano. El patriotisme a peu de carrer', i també ha dirigit el documental 'Antoní Massaguer. Anar-hi, anar-hi i anar-hi'.

 ISAAC VILALTA

   

Periodista de Catalunya Ràdio on ha estat 10 anys al departament d'esports i els últims 2 al departament d'Informatius com a corresponsal a la Catalunya Central. Col·labora en diferents mitjans comarcals, com L'Erol i nacionals com La Directa o Mèdia.cat. És membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

 

Fa un any i mig va començar una aventura nova: Volata. Es tracta d'un projecte comunicatiu dedicat al ciclisme en format web i format paper. Lluny de la velocitat i la immediatesa que ofereixen la majoria de mitjans actuals, Volata aposta per un periodisme lent i de qualitat, amb molt tracte pel disseny, la fotografia i les il·lustracions. Les tres potes que defineixen Volata són: ciclisme, cultura i periodisme. La revista es publica cada tres mesos i és d'àmbit estatal.

 ELENA BARAUT

 

Comunicar, dissenyar i programar són paraules que defineixen la seva experiència i que impliquen altres paraules com llegir, estudiar i actualitzar ja que els canvis són constants i li apassionen les noves tecnologies.

 

Llicenciada en periodisme i treballant en desenvolupament web, crea Produccions Èldar: Agència creativa digital que ofereix serveis integrals de comunicació i publicitat digital, disseny gràfic, web i audiovisuals.

EDUARD FINESTRES

 

Integrant i fundador del projecte konventCuina, arrossega experiència com a agitador cultural i projectes impossibles per la Catalunya Central.

  

Director artístic del festival (((gargall))), ja va demostrar gran dots de risc en acostar propostes de qualitat a públics minoritaris i en entorns poc favorables.  Conduint el restaurant Vermell de Manresa, amb un acurada programació musical i cultural, va sorprendre i desgavellar la ciutat,  per generar una agenda de primer nivell en un entorn com el barri antic de Manresa.

Actualment compagina konventCuina amb d'altres projectes gastronòmics i culturals, com la plataforma PastaGansa de restaurants pop-up.

SÍLVIA CULELL

  

Periodista, sommelier i sobretot mare. Després d’anys exercint el periodisme en àmbit local i nacional, decideix especialitzar-se i opta pel món del vi. Amb el títol de sommelier pel CETT (centre adscrit a la UB) comença a treballar a Wineissocial. El fet de ser mare però fa que, paral·lelament senti inquietud pel món de l’educació i, sobretot, per les alternatives a un sistema que no l’acaba de convèncer. És així com es posa en contacte amb el projecte educatiu l’Arrel, al Lluçanès i, juntament amb altres pares aposten per portar el projecte al Berguedà. Des de l’any 2012 l’Espai Educatiu l’Arrel s’instal·la al Berguedà, primer a l’Ametlla de Casserres i des del 2013 i de forma definitiva a Berga, oferint un espai d’educació lliure, en un entorn que respecta els processos de vida i les necessitats de cada infant i que permet vincular els aprenentatges amb la felicitat.

ADRIÀ CHUECA

 

Fotògraf i tècnic d'alta muntanya.

Fundador de l'Escola de Muntanya del Berguedà que neix per ocupar un espai en la formació i l'acompanyament de persones a la muntanya. 

Ja sigui estival o hivernal, amb un ampli ventall de diciplines... 

 

Des de l'escalada en roca per als menuts de la comarca, senderisme amb persones amb discapacitats, joves amb risc d'exclusió social i gent que senzillament vol que se l'acompanyia a fer alta muntanya per comoditat o per seguretat.

 IGNASI XANDRI

  

Jove berguedà graduat en Administració i direcció d'empreses i actualment, cursant el Master in Bussines Administration. Vinculat al transport per empreses i a la compra-venta de metall i, secundàriament, també al món de l'hostaleria.

 

Del contacte amb el mercat dels productes reciclats i en observar els sistemes d'altres països d'arreu del món, neix el seu interès per posar en pràctica la possibilitat d'implementar un sistema semblant al nostre país. D'aquí neix  "Smartrecycling", un projecte relacionat amb el medi ambient que té com a objectiu principal transformar aquells envasos que llencem a les escombraries en un objecte amb valor. Amb aquesta iniciativa, pretén iniciar un projecte paral·lel de gestió d'aquests envasos per tal d'oferir el valor real que els ciutadans estan aportant.