LOGO

 10418389 10206096896451673 1242905527397345573 n

 

11 i 12 ABRIL 15 

  

Fira Tèxtil

Colònies - EL TEIXIT DEL TÈXTIL

(Espai Reflexiu)

     El baix Berguedà acull un conjunt excepcional i únic al món de més de 15 colònies en menys de 20 quilòmetres. Al llarg de més de 150 anys, la història del país s’ha escrit al voltant del riu Llobregat, deixant-nos un preuat llegat material i humà, arquitectura i memòria històrica.

La colònia era una peculiar organització socioeconòmica. Estava formada per la fàbrica, les cases dels treballadors, el personal directiu, la torre del propietari, “l’amo”, i els serveis bàsics per atendre les necessitats de la població (església, escola, infermeria, botiga, cafè i teatre). Un model que suposava la suplantació i, fins i tot, la creació d’algunes de les funcions de l’estat. La contrapartida era l’aplicació d’un control paternalista i ideològic sobre els treballadors mitjançant l’estricte codi moral del propietari.

El pes de la memòria i el teixit social creat marquen gairebé dos segles de les nostres arrels i, actualment, són una realitat que ens ajuda a definir-nos. Aquest patrimoni és la clau a l’hora d’entendre la història colonial i, per extensió, l’evolució d’un paisatge industrial actual que lluita entre l’abandó, l’acceptació i la reformulació econòmica en clau turística.

Des de Konvent proposem un espai per a la reflexió on conflueixin les veus del passat, els seus records i vivències, i les propostes que, des de diferents sectors, busquen la innovació i la incorporació de les antigues colònies en el mapa actual.

Plantegem unes coordenades on revisar les singularitats del fenomen colonial i les adaptacions imaginatives d’uns potencials que, gairebé intactes, resten per ser desenvolupats.

DISSABTE I DIUMENGE

Documentals:

Jordi Plana – Treballadores

Joan Horrit – Fàbrica de kultura

Colònia de Còdol – Dret, situada al riu Ter

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/titol-video/video/3846890/

Museu Cal Vidal – documental museu ¿-

Documental Hines

Altres:

ESPAI SONOR

Marc Recha – Petit Indi //

Neus Ballús –la Plaga- //

Marc Coll –tres dies en família-
ALTRES COLÒNIES ¿¿

TROBADA ANTIGUES RESIDENTS DEL KONVENT

BIOGRAFIES MÍNIMES. EL CONVENT DEL TÈXTIL de l’autor

Gerard Vilardaga (2009)